Get in touch

Videoland

Het is 2013. De commerciële omroep RTL ziet de kijktijd, en daarmee de advertentie inkomsten, uit traditionele lineaire televisie in rap tempo afnemen. Tegelijkertijd weet het Amerikaanse Netflix wereldwijd 40 miljoen mensen aan zich te binden. RTL moet mee in de digitale transformatie en zet hard in op Video-on-Demand. In Augustus 2013 neemt RTL daarom een meerderheidsbelang in het online filmverhuur platform Videoland met als doel dit in korte tijd uit te bouwen tot een succesvolle, lokale concurrent van Netflix. 

De aanpak

Het team van ONBRDNG begeleid in 2013 de aankoop van Videoland en ontwikkelt een digitale groeistrategie. Het online filmverhuur platform moet op korte termijn worden omgebouwd tot een onbeperkt-kijken abonnementsdienst. Geen gemakkelijke opgave, zeker nu de Nederlandse consument inmiddels heeft kennis genomen van het gemak en het aanbod van het Amerikaanse Netflix.  

RTL start met een klein team onder leiding van Product lead, Vincka Izaack en Tech Lead Arno Drost. In korte tijd wordt de technische infrastructuur gemoderniseerd en de gebruikservaring in korte iteratieve cycli gebracht tot het niveau wat de consument inmiddels gewend is. Om de consument vast te houden en door te laten kijken wordt het Nederlandse A.I. bedrijf Pertimatic(*) ingeschakeld. Zij doen succesvol aanbevelingen op basis van historisch kijkgedrag en weten daarmee de churn significant te verlagen. Mid 2015 heeft Videoland zijn potentie bewezen en vergroot RTL zijn meerderheidsbelang tot 100%. Diverse multi-disciplinaire product teams zijn continu bezig om op basis van gebruikerstest en data analyses een herlancering van het product voor te bereiden.

Na 9 maanden hard werken met een team van ongeveer 25 teamleden (slechts <1% van het aantal van Netflix) wordt op 2 november 2015 het volledig vernieuwde Videoland gelanceerd; gelijktijdig op Smart TV, Mobiel (Android/iOS), Playstation, Apple TV en web. Na de succesvolle herlancering blijft het team continu bezig met optimalisaties met als doel het verhogen van de activatie, het verlagen van de churn en het verhogen van de algehele klanttevredenheid (NPS).

Videoland is een niet meer weg te denken speler in de Nederlandse VOD-markt. In 2019 groeide het aantal abonnees naar ruim 600,000 en is het de enige succesvolle lokale challenger van Netflix in Europa. De klanttevredenheidsscore (NPS) is van -20 naar +40 gegaan. Videoland toont aan dat het mogelijk is om een 35 jaar oud retailer-model in een kort tijdsbestek om te vormen tot een succesvolle digitale formule.

Videoland omvormen van digitale videotheek naar een succesvol Nederlands SVOD-platform

Enige succesvolle Europese Netflix-challenger, met 600k abonnees in 2019. Klanttevredenheid (NPS) van
-20 naar +40.

Arno Otto (Former Chief Digital RTL)
over de samenwerking:

“De mensen van ONBRDNG hadden de challenger-mentaliteit die RTL op dat moment hard nodig had. Het zijn niet alleen uitstekende, inhoudelijke product geeks die techniek goed begrijpen, maar ze hebben ook het vermogen om die kennis te vertalen naar een strategie en binnen de bestaande organisatie de benodigde elementen te mobiliseren. Patrick en zijn team zijn volstrekt eerlijk en gaan voor het beste resultaat. Het project werd constant geëvalueerd, waardoor RTL op geen enkel moment voor onvoorziene kosten of verrassingen is komen te staan. Behalve de snelheid waarmee ze het project uiteindelijk wisten te realiseren dan.” 

Schedule a call

AMSTERDAM

Sumatrakade 9
Amsterdam, NL
+31 20 369 79 77

LONDON

1 George Yard
London, UK
+ 44 20 3807 7689