Get in touch

Netflix liep blauwtje bij ‘Gooische Vrouwen’

Streaming-pioniers roepen op tot vernieuwde samenwerking Nederlandse omroepen

Door Rob Goossens (Telegraaf)

Met de komst van Disney Plus en Apple TV Plus zou men bijna vergeten dat ook de Nederlandse mediabedrijven streamingdiensten aanbieden. Arno Otto en Patrick Klink zagen de ontwikkelingen van dichtbij en luiden nu de noodklok.

Het is september 2014 als Netflix-ceo Reed Hastings en zijn content director Ted Sarandos in Nederland zijn voor de lokale lancering van Netflix. In het pas ge-opende Conservatorium Hotel dineren ze met Bert Habets (destijds directeur van RTL Nederland) en hoofd digitaal Arno Otto. Otto herinnert zich nog goed hoe snel het gesprek voorbij was. ,,Hastings had onder andere in Scandinavië al allerlei partijen opgekocht en dacht dat hij de klus in Nederland ook wel eventjes ging klaren. Zijn inzet: met hitserie Gooische vrouwen naar buiten lopen. ‘Dat is goed,’ zei ik, ‘als wij dan House of cards van jullie mogen hebben.’ Dat was onbespreekbaar voor ze. En logisch ook, want dat was hun belangrijkste serie. Maar dat betekent natuurlijk nog niet dat wij wél ons kostbaarste bezit zomaar zouden weggeven.” Netflix is gevraagd om een reactie, maar gaf aan ‘nooit op geruchten te reageren’. Otto benadrukt dat het gesprek ‘allesbehalve vijandig’ was. ,,Maar tot een samenwerking is het niet gekomen.”

Artikel van 21 November 2019 in de Telegraaf

Op dat moment was Videoland de enige serieuze lokale speler in Europa op het gebied van streaming. Dat is grotendeels te danken aan één man: Co Mast, die de voorloper van Videoland op richtte en vanuit Katwijk de grootste videotheek van Nederland wist te bouwen. Na dat Mast al een digitale verhuurtak op poten zette, bouwden Klink en Otto een online streamingdienst op. ,,Katwijk-dag!”, grijnst Patrick Klink, die destijds door Otto naar RTL gehaald werd, verwijzend naar de dag in de week die de twee op het kantoor van Videoland doorbrachten. ,,Arno zocht iemand die door de business heen naar de technologie kon kijken”, vertelt Klink. ,,Iemand die al heel snel en feilloos doorhad waar de wereld heenging, was oprichter Co Mast van Videoland. Hij had de transformatie van video’s naar dvd’s al gemaakt en voelde op zijn klompen aan dat hij mee moest in de digitalisering.” Otto: ,,Wat Mast in gang heeft gezet, is ontzettend knap. Iedereen kende het oude merk Videoland, want elke winkelstraat had er wel een. Als je nu kijkt welke retailmerken van dertig jaar geleden succesvol naar een digitaal jasje zijn gegaan… Ik kan ze niet verzinnen.”

Vanaf 2013, het jaar waarin RTL Videoland van Mast overnam, gebeurt er ineens heel veel op het gebied van streaming. Zo komt Netflix een jaar later naar Nederland. Daarnaast bundelen de concurrenten RTL, NPO en Talpa hun krachten door de coöperatie NLziet te beginnen, waar het betaalde aanbod van de drie beschikbaar kwam. Daarna werd het weer even rustig. Met de komst van Disney Plus en de bewegingen bij andere entertainmentgiganten als Warner is het nu echter weer alle hens aan dek. Klink: ,,De tijden waarin je als marktleider op je lauweren kon rusten, liggen wel achter ons. Je moet permanent als uitdager denken om te overleven.” Otto ziet een opvallende gelijkenis tussen het oorspronkelijke NLziet en de huidige aanpak van Disney, en hoopt dat de Nederlandse mediabedrijven daar conclusies aan verbinden. ,,Het idee was om via NLziet één toegangskaartje te verkopen voor de videodiensten van de drie omroepen. Uiteindelijk werd het een afzonderlijk platform. Disney doet het nu wél door Disney Plus te bundelen met sportdienst ESPN en het op volwassenen gerichte Hulu. Je zou je kunnen afvragen of het geen tijd is om ook hier het oorspronkelijke idee uit de la te halen.”

De voormalige RTL-Directeur beseft daarbij dat NLziet nu ‘natuurlijk geen klinkend succes te noemen’ is. ,,De afgelopen jaren is het ook voor geen van de betrokkenen topprioriteit geweest. Maar niet samenwerken is geen optie. De afspraken in NLziet hebben er deels voor gezorgd dat er überhaupt nog Nederlandse spelers zijn, anders had alle content allang op Netflix gestaan. Je moet elkaar een beetje vasthouden om te tegenwicht te bieden aan het Amerikaanse geweld.” Otto vertrok in 2016 bij RTL en werd investeerder. Een jaar later begon ook Klink voor zichzelf. Klink helpt met zijn bedrijf ONBRDNG bedrijven met hun digitale transformatie, zoals hij dat ooit ook bij Videoland deed, en heeft inmiddels kantoren in Amsterdam en Londen. Otto werd vanuit zijn investeringsmaatschappij zonder te aarzelen klant bij zijn oude maatje. Vooruitkijkend durft Otto de voorspelling aan dat de Nederlandse mediabedrijven zonder elkaar aan het kortste eind zullen trekken. RTL, Talpa en de NPO maken er een soort Ajax – Feyenoord van, maar lijken niet te beseffen dat ze met het Nederlands elftal tegen de Verenigde Staten moeten spelen. Zonder samenwerking heb je een nationaal probleem.”

Schedule a call

AMSTERDAM

Sumatrakade 9
Amsterdam, NL
+31 20 369 79 77

LONDON

1 George Yard
London, UK
+ 44 20 3807 7689